Vse vice je treba preveriti, saj lahko temeljijo na lažeh. (foto: Youtube, STA)

Mednarodna mreža za preverjanje dejstev se je odločila, da bo zdaj preverjala tudi poulične vice in bolj ali manj neslane šale.

»Treba je preveriti, ali vic ustreza dejstvom ali ne,« komentira novost Anuška Delić, sicer šefica portala Oštro, ki je del mednarodne mreže za preverjanje dejstev.

Po njeno gre za povsem nov pristop in novo orodje, da naredijo konec lažnim šalam.

Na vprašanje uredništva Mravljišča, ali lahko navede konkreten primer šale, ki jo preverjajo, Delićeva odgovarja, da imajo nekaj šal že v postopku.

»Zelo so razširjene šale o Muju in Hasu. Lahko povem, da je ekipa Oštra s forenzično preiskavo ugotovila, da sta Mujo in Haso res živela, celo več ljudi s tema imenoma je, nikakor pa nismo dobili potrditve, da sta toliko časa preživela skupaj, kot jih preživita v šalah,« je povedala Delićeva.

Zelo popularna je tudi šala o Srbu, Hrvatu in Slovencu, ki se po brodolomu rešijo na samotni otok. »To je tipično lažna šala. Dokazano je, da se Srb, Hrvat in Slovenec nikoli niso skupaj rešili na samotni otok. In če je to izmišljeno, je izmišljeno prav vse v šali,« je dodala Delićeva, ki bo z Oštro kandidirala na prestižno vsakoletno nagrado Preverjanje vicev.

R. V.