Do jugoslovanskega premierja so se slovenski gostitelji skrajno grdo obnašali. (foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije)

Uredništvo Mravljišča je našlo zaupno novinarsko poročilo, ki govori o tem, kako grdo se je Demosova osamosvojitvena vlada obnašala leta 1991 do svojih gostov iz Beograda, ki so z dobrimi nameni prihajali na obiske v Ljubljano.

Kot navaja poročilo, naj bi se do predsednika jugoslovanske vlade Anteja Markovića predstavniki slovenske vlade obnašali skrajno arogantno. Imeli so ga za nekakšnega cucka, ki ga lahko naženejo v kot. »A tako bi se mi osamosvajali? Da bomo skregani s celo Jugoslavijo in še celo Evropo?« se je tedaj pridušal predsednik demoliberalcev Jožef Školč.

»Če bomo naše legitimne predstavnike oblasti v Beogradu prikazovali kot zveri, to ne bo dobro za nas in za naš ugled. Navsezadnje nam nočejo nič slabega. Problem je v vladi, ki si rezultate plebiscita razlaga kot legitimizacijo odcepitve, kar pa nima ničesar opraviti z realnostjo. Predvsem pa me skrbijo manire predstavnikov vlade in vladajočih strank, ker če nas bo armada napadla, bo to predvsem zaradi dolgega jezika in arogance vlade,« je pojasnil predsednik SDP Ciril Ribičič.

Kot je znano, se je 12. junija 1991 Marković skupaj s spremljevalci sestal tudi s predstavniki slovenske opozicije. Slednji naj bi blažili napetosti, ki so nastale zaradi besnenja in sovražnega obnašanja Demosove vlade. Po končanem sestanku je Školč javnosti sporočil, da je prav ta sestanek rešil Slovenijo pred izolacijo in sanitarnim kordonom. »Dokazali smo, da lahko proces osamosvajanja izpeljemo na veliko lepši in za nas vse sprejemljivejši način. Slovenija postane samostojna država znotraj jugoslovanske federacije, konflikta z Beogradom res ne potrebujemo,« je takrat dejal.

Skrajno arogantno obnašanje Demosove vlade so obsodili tudi številni mediji: Delo, Dnevnik, Večer, Mladina, RTV Slovenija in še nekateri. »Navsezadnje JLA sploh ni bila agresor. Saj smo jo mi, Slovenci, prvi napadli. Samo branila se je,« je kmalu po končani vojni za samostojnost povedal odstavljeni Dnevnikov urednik Milan Meden, ki seveda ni pozabil povedati, da so policisti po končani vojni prijeli Mirana Lesjaka, češ da je on v resnici Milan Aksentijević, ki si je polepšal imidž.

Pepi Bohorc