(Foto: Pixabay, STA)

Od včeraj naprej so na avtomobilih po Sloveniji obvezne zimske pnevmatike. S tem se ne strinjajo vsi in napovedujejo proteste. Zoran Stevanovič meni, da gre za trik gumarske mafije, Jaša Jenull pravi, da gre za novo prevaro Janševe vlade, ki jih želi upočasniti (znano je namreč, da so letne gume na splozkem cestišču »hitrejše«).

»Zimske pnevmatike so samo trik gumarske mafije, ki vsako leto na ta način zaslužijo na milijarde evrov. Najprej nas hočejo pocepiti, zdaj nam hočejo vcepiti zimske pnevmatike,« je bil vidno razburjen Stevanović, ki napoveduje glasne proteste proti obvezni uporabi zimskih pnevmatik v zimskem času. Meni, da človek s tem izgublja svobodo.

»Kot jaz odločam, kaj bo z mojim telesom in ali se bom cepil ali ne, tako tudi jaz odločam, kakšne pnevmatike bo imel moj avtomobil,« je bil odločen Stevanović.

Podobnega mnenja je še en karierni protestnik – Jaša Jenull. »Vprašam vas, ali ste vedeli, da se statistično gledano največ prometnih nesreč pozimi zgodi z zimskimi pnevmatikami. Poleg tega nas želi Janševa vlada upočasniti, saj je znano, da se zimske pnevmatike bolj oprimejo cestišča, zato smo počasnejši,« je nagovoril zbrano skupino novinarjev, ki je pohitela na hitro sklicano novinarsko konferenco.

Tam je bila tudi Jenullova soborka proti vladi Tea Jarc, ki meni, da gre za zaroto vlade proti ljudstvu. »To je prevara Janševe vlade. Če so zimske pnevmatike res tako varne, zakaj tudi takrat pride do nesreč?« se je vprašala in dodala, da govori na podlagi lastnih izkušenj, saj zaupa protizdrsnim sposobnostim svojih letnih pnevmatik.

Po mnenju Jenulla in Jarčeve skoraj še nobena letna pnevmatika ni povzročila smrti. Po njuno večino smrti povzročijo trk v drevo, steber ali drug avto, zdrs v jarek.

Tako Stevanović kot Jenull in Jarčeva so odločeni, da bodo protestirali, dokler ne bo odpravljena obvezna uporaba zimskih pnevmatik v zimskem času.

Mirjam Zimić