foto: montaža Nova24tv

Marsikoga je presenetila – ali pa tudi ne – novica, da namerava Golobova vlada v spremenjeni sestavi morda celo ustanoviti novo letalsko družbo. Zanjo naj bi neposredno poskrbela nekdanja in nova ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. 

Dosedanja državna sekretarka na tem ministrstvu, ki sedaj postaja spet ministrica kot v času Šarčeve vlade, Alenka Bratušek je na četrtkovem zaslišanju pred matičnim odborom napovedala sprejetje interventnega zakona, s katerim bo država, pravzaprav davkoplačevalci subvencionirali letalske linije na destinacije, ki se bodo infrastrukturnemu in gospodarskemu ministrstvu zdele ključne. S tem je, tako kot kaže, mogoče pričakovati sofinanciranje linij, ki bodo ekonomsko nezanimive, a zanimive za gospodo, ki rada potuje. Bratuškova je povedala, da pričakuje, da bo interventni zakon sprejet v kratkem, ker kot pravi, želijo s temi spodbudami ujeti poletno sezono, ki se začne konec marca.

Bratuškova je izpostavila, da je letalska povezljivost v zadnjih dveh ali treh letih bistveno slabša, kot je bila pred tem – razlog za to je po besedah ministrice koronska kriza in stečaj Adrie Airways. Poleg “subvencioniranja potnikov” v okviru ministrstva deluje tudi delovna skupina, ki ugotavlja upravičenost ustanovitve nove letalske družbe.

Po naših informacijah bi lahko Slovenija dobila novo letalsko družbo že konec leta, kar bi zagotovo rešilo nedavne zagate predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič pri njenih morebitnih izrednih obiskih sosednjih držav. V skladu z novo podnebno strategijo bi bila bodoča flota nove letalske družbe (imenovala naj bi se Slovenia Air Boarding – krajše SAB) zelo ekološka. Ker je Bratuškova ekspert za tekstilno tehniko, bi lahko priskrbela letala s krili iz tekstila, kar pomeni, da bi bila veliko lažja. Izpusti v ozračje bi bili tako precej manjši, prav tako teoretikom zarote ne bi bilo treba več ugibati, kaj je v t. i. chemtrailsih, torej sledeh letal po našem nebu.

O tem smo povprašali tudi samo Bratuškovo, saj smo se hoteli prepričati, ali govorice držijo. Povedala nam je samo: “Poglejte, verjetno poznate tisto znano pesem ‘Lenka se šeta, metla pometa’. Lahko samo obljubim, da bo Urška odslej naokoli frčala z metlo, glede letalske flote pa ne morem nič obljubiti. Bo, če ne bomo prej odfrčali z oblasti.”

Alen Letalnik