Ministrica je že pokazala, da moramo delati s tem, kar naredimo doma, pa čeprav je to fascikel papirjev... (foto: STA)

Nova ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je do digitalnih bonov nadvse kritična, poročajo mediji. Kot je dejala, bi si želela, da bi lahko ta zelo škodljiv ukrep preklicala, a ga ne more. 

Med drugim jo moti, da je “namenjen predvsem financiranju v tujini narejene opreme, pri čigavem razvoju naša podjetja niso imela nobene bistvene vloge in/ali koristi.” Poleg tega se ji zdi, da digitalni bon ne bo pomagal pri dvigu digitalne pismenosti ali digitalne vključenosti. “Ravno nasprotno – povečal bo tako digitalni, kot socialni razkorak,” je zapisala na Twitterju – česar marsikdo ni mogel prebrati, saj je zablokirala že lepo število uporabnikov, poroča Nova24tv.

Ali je na twitterju res zablokirala veliko število ljudi, sicer ni dokazano. “Če gre za duha, ki ima sto imen, potem morate pač iskati drugo ime na twitterju,” nam je pojasnil eden prvih slovenskih uporabnikov twitterja Jonas Žnidaršič, sicer novopečeni poslanec SD, ki pa zadnje mesece ni več Emilijin strankarski kolega.

Mi pa smo poiskali pojasnila, kaj je imela v mislih, ko je kritizirala digitalne bone. Izkazalo se je, da ministrica podpira izključno doma narejeno računalniško opremo, zato so boni nepotrebni, kajti za domač izdelek ne rabiš skoraj nič denarja, le malo dobre volje ter iznajdljivosti. Med prvimi je njeno resnično željo uganil kar nekdanji notranji minister Aleš Hojs:

Po zadnjih informacijah le takšna oprema zagotavlja, da ministrico in njeno delo spremljamo tudi brez twitterja – ne glede na to, ali nas blokira ali ne. Zato ministrica s seboj v državni zbor tudi ne nosi računalnika, ampak fascikle papirjev.

Emily Stoyman-Spirit