foto: montaža Demokracija

Včeraj smo že poročali o obisku predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič v Ugandi. No, že po objavi članka pa smo dobili tudi zanimivo informacijo, da je Urška v tamkajšnjem živalskem vrtu posvojila šimpanzinjo in jo poimenovala kar po sebi. 

Ta poteza pa je seveda izzvala precejšnje ogorčenje med zoološko stroko.Urška je ime latinskega izvora, pomeni pa ‘medvedka’, tako da je slovenska političarka naredila slabo uslugo živalski vrsti, ki je najbližja človeku,” piše Washington Post. FAZ pa se sprašuje, ali bo ob naslednjem obisku, če bo to v ZDA, morda posvojila – klopotačo. Moskovska Pravda pa se sprašuje, če bo Nika Kovač sedaj drugače poimenovala vodjo največje slovenske opozicijske stranke (ki je, mimogrede, po njeno velik sovražnik Putinove Rusije), ker ga je takrat, ko je Klakočar Zupančičeva na Dunaju posvojila mucko, poimenovala s podobnim izrazom kot za žival, ki jo je takrat posvojila predsednica slovenskega parlamenta.

Nekateri drugi časopisi pa že poročajo o posledicah obiska Urške Klakočar Zupančič v Ugandi. Britanski Financial Times je namreč včeraj, takoj po objavi novice o tem, da je UKZ posvojila šimpanzinjo, zaznal občuten padec cen banan na svetovnem trgu. Ustavili so se tudi migrantski tokovi iz smeri Afrike proti Evropi, poročajo. Po novem bodo sedaj Evropejci množično odhajali v Afriko.

Neuradno naj bi padec cen banan močno prizadel zlasti slovenskega uvoznika Derby (spomnimo, njen lastnik je Izet Rastoder). Nekoliko bolj pa je zadovoljen premier Robert Golob, češ da se bo sedaj končno zmanjšala inflacija. “S tem bomo močno porezali krila Ruparjevi iniciativi Glas upokojencev. Če nimajo za kruh, naj pa banane jedo,” je sporočil.

Kaj pa morebitni transport oziroma uvoz kokaina? Naš vir meni, da se bo zagotovo povečal. “Cena banan bo padla, cena kokaina bo narasla,” pravi. Predvsem če bo Uganda pri nas odprla veleposlaništvo, bo pretok “črtic” še bolj intenziven. In če se zgodi, da bo ljubljanski “drekovod” C0 počil, bo pitna voda polna kokaina, opozarja naš vir.

A bistveno je, da bo padec cen banan zelo dobro vplival na slovensko zdravstvo. Ne samo zato, ker bi bila Slovenija banana država, ampak zato, ker tudi premier Golob in zdravstveni minister Daniel Bešič Loredan računata, da bo kirurg in strateški vodja prenove zdravstva Erik Brecelj postal – Banananjam. “Za Slovenijo bo to pomenilo, da bomo postali pravi zgled za svet, kar se tiče zdravstva. No, vsaj jedrna Afrika se bo zgledovala po nas,” pravi vir z ministrstva za zdravje.

Mambundo Nagumbe, dopisnik iz Ugande