foto: arhiv Demokracije, STA

Ker je nocoj Miklavžev večer, ni nič čudnega, da je pošte za velikega svetnika vse polno. Je bilo pa med pismi najti tudi takšno, ki ni bilo naslovljeno na Miklavža, ampak na Dedka Mraza. 

Kot trdijo naši viri, ga je napisala Nika Kovač, ki je bila zaradi večdnevnega proslavljanja izida trojnega referenduma nekoliko zmedena in je napisala pismo Dedku Mrazu, vendar ga je poslala na napačen naslov, tako da ga je dobil Miklavž, ki ni opazil, da na ovojnici ni napisano njegovo ime, zato se je ob branju pisma zelo čudil.

Točne vsebine pisma nam ni uspelo izvedeti, je pa Nika menda izrazila željo po novi dudi, plišastem medvedku ter knjigo otroških pravljic Svetlane Makarovič. Če bi prvo in drugo željo Miklavž še lahko izpolnil, pa se je pri tretji zataknilo, saj na zalogi nima ničesar od Svetlane. Slednja je namreč prepovedala, da bi klerikalni elementi, kot je Miklavž, otrokom podarjali njene pravljice.

Glede na navedena dejstva je Miklavž že preusmeril njeno pismo Dedku Mrazu, ki ima po novem dačo na območju Kremlja, samo pol kilometra stran od ruskega predsednika Vladimirja Putina. Viri iz Kremlja ob tem trdijo, da bo Dedek Mraz letos bolj slabo izpolnjeval želje, najprej zaradi sankcij proti Rusiji, pa tudi zaradi energetske krize, inflacije ter crkavanja javnega zdravstva. Zato naj bi čez nekaj dni objavili številko bančnega računa, na katerega naj bi zbirali donacije za nabavo daril za Niko.

In kako zadevo komentira Miklavž? “Čudno tole, sem Nikin nebeški zavetnik, ona pa pošilja pisma nekemu Mrazu, ki naj bi bil moja žlahta, ampak ga nikoli nisem srečal, ker gre itak za izmišljenega možiclja. Nekdo je sunil mojo sliko in mi narisal zraven rusko kučmo in dodal nekakšen sovjetski kožuh. Pa bi lahko veliko lažje Niki pomagal, a kaj, ko sem menda kapitalistični in klerikalni element. Nimamo kaj, takšna je moja usoda, ker sem pač škof in ne nek partizan,” je za naš portal povedal sveti Miklavž.

Ob tem je Miklavž dodal, da sicer verjame, da se Nika boji rdečih parkelnov in da bi dobila kakšno šibo. “Pri Dedku Mrazu se ji kaj takega ne more zgoditi.”

Nikolaj Kovačič