foto: STA, Pixabay

Očitno so v Bruslju zelo navdušeni nad damami iz naše “rdeče” SD. Kot je znano, je predsednica stranke Tanja Fajon že dlje časa evropska poslanka, a če ji bo uspelo postati predsednica slovenske vlade, si v Bruslju namesto nje želijo – podpredsednico SD Andrejo Katič. 

Na enem od predvolilnih soočenj je namreč Katičeva, nekdanja ministrica za pravosodje, uporabila sintagmo “enaki vaflji za vse”.

Posnetek soočenja je hitro obšel Evropo in že naslednji dan je župan Bruslja na tiskovni konferenci izrazil hvaležnost Tanji Fajon, ker funkcionarji njene stranke delajo tako dobro reklamo za najbolj znano poulično poslastico v Bruslju.

In kako komentirajo to politični analitiki in predstavniki civilne družbe ter v ostalih strankah? Precej različno. V poslanski pisarni SDS so njeno izjavo komentirali, da gre za nekaj podobnega kot pri Mariji Antonieti, ki bi verjetno, če bi danes zastopala SD, rekla takole: “Če nimajo kruha, naj pa vaflje jedo.” V Levici so do izjave zadržani, všeč pa jim je, ker je govora o enakosti, kar pomeni, da ne bodo nekateri dobili večje, drugi pa manjše vaflje.

Precej bolj kritični pa so v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB. Njihov predsednik Marjan Križman pravi, da ni pošteno, da se njihov partizanski golaž skuša nadomestiti z vaflji, ki prihajajo iz imperialističnega Zahoda. No, vsi pa se ne strinjajo z njim, saj naj bi bili vaflji vendarle doma iz jedrnih držav EU in ne iz višegrajske skupine – medtem ko golaž izhaja z Madžarske. Križman jim odgovarja: “To je naš, slovenski golaž. Partizanski je zato, ker sestavine zanj zasežemo in jih torej ni treba kupovati.” 

Je pa izjavo svoje nekdanje ministrske kolegice Andreje Katič komentiral tudi nekdanji politik Karl Erjavec. “To ni pošteno, jest sm upokojencem obljubljal juhja, Katičeva bi pa dajala samo vaflje,” je dejal za naš portal.

Zanimanje za vaflje je poraslo tudi v Velenju, domači občini Andreje Katič. V tamkajšnjem odboru SD razmišljajo, da bi pred volitvami delili zastonj vaflje in to pod Titovim kipom. “Tako bomo ljudem dali vtis, da jim je to Tito dal,” so sporočili.

Katica Andrejčič