foto: Mravljišče

Naslovnica najnovejše številke slovenskega katoliškega tednika Družina je močno vznemirila voditelje gibanja Black Lives Matter (BLM), ki se deklarira kot protirasistično gibanje. Še več, BLM napoveduje demonstracije sredi Ljubljane in ukrepe, s katerimi bodo v Sloveniji disciplinirali vse nosilce rasizma. 

Tednik Družina je namreč ob prihajajoči misijonski nedelji, ki je letos posvečena patru Mihi Drevenšku – slednji je deloval v Zambiji – na naslovnici zapisala “Črnec v beli koži”. V spletni izdaji je naslov nekoliko popravila: Zambijec v beli koži. Vendar je bilo prepozno, saj so prijatelji BLM iz Slovenije, večinoma gre za simpatizerje Levice, nekaj pa je tudi katolikov leve usmeritve, kopijo naslovnice poslali vodjem gibanja in dodali tudi prevod.

Seveda se je BLM takoj odzval. V imenu gibanja je marksistka Patrisse Khan-Cullors že sklicala tiskovno konferenco in napovedala ostre ukrepe. “Ne bodo se zaj**ali z nami. Še dobro, da je naša prijateljica Svetlana Makarovič spet dobila ugledno nagrado v svoji domovini, sicer bi bilo še hujše. Zaenkrat še ne bomo uvajali sankcij proti vsej Sloveniji, ampak samo proti tistim, ki so prišli s takšno naslovnico ven. Vseeno pa bomo okrepili našo dejavnost v Sloveniji, ki jo trenutno vodi fašistična vlada. Naredili bomo vse, da vlada pade. Prav zaradi nje se dogajajo takšne zlobne stvari, kot je ta naslovnica. Časopis, ki jo je objavil, je provladno usmerjen,” je povedala.

Na vprašanje, kaj točno je narobe z naslovnico, je dejala, da je izraz “črnec” že sam po sebi globoko žaljiv in popolnoma neprimeren za uporabo v nekem javnem prostoru. “Tu so nas še dodatno ponižali, ker so napisali, da je ta črnec v beli koži, zraven pa dodali belca. In to še misijonarja.” Po njenih besedah je tudi misijonska dejavnost samo izraz rasističnega imperializma. “Nedoumljivo je, da nas še vedno prepričujejo, da lahko belec reši vse črnce, kot da se ne znajo sami rešiti. Zato nas vedno znova šokira, ko se na mizi znajde predlog, da Pedro Opeka prejme Nobelovo nagrado za mir. Pa saj so čisto nori!” je povedala Khan-Cullorsova. Kot je še dejala, je treba obdobje tovrstnega poveličavanja rasizma na takšen način končati za vselej. “Če je Jezus kdaj obstajal, je bil zagotovo bantu črnec in ne belec!” je skoraj vpila na tiskovni konferenci.

In kakšne ukrepe pripravlja BLM v Sloveniji? “Najprej protestni shod pred zgradbo, kjer ima ta časopis sedež. Pa seveda pred ljubljansko stolnico. Naši prijatelji iz Slovenije so nam povedali, da je nekdaj stal pred ljubljansko stolnico obelisk, ki je spominjal na fašistično dejanje medvojnega škofa, ko je ukazal okupatorski policiji, naj na silo razžene ženske, ki so se najavile pri njem. Vse zaposlene v tej časopisni družbi bomo najprej namazali z globinom za čevlje. Bomo videli, kdo se bo zadnji smejal,” je povedala in dodala: “Če to ne bo pomagalo, bo sledila odločna akcija: uvoz milijona prebivalcev podsaharske Afrike, ki bi radi emigrirali, direktno v Slovenijo. Ko bodo prišli v Slovenijo, bomo takoj uvedli obrnjeni aparthaid. Naj Slovenceljni okusijo, kaj so naši bratje doživljali več desetletij v Južnoafriški republiki. Slovence bomo vsekakor naučili manir. Še klečali bodo pred nami. Na enem kolenu! Ne pa pred Bogom, ki mimogrede sploh ne obstaja!”

Mambundo Nagumbe