foto: arhiv Mravljišča

Čeprav nagrade, ki jih podeljuje združenje Eureka, ki ima sedež v Bruslju, navadno prejmejo raziskovalci, inovatorji ter gospodarstveniki, se lahko zgodi, da bo prihodnje leto njen prejemnik Gregor Golobič kot najboljši politični inovator Evrope.

Za zdaj je ta informacija le neuradna, vendar se o tem veliko govori tudi v Evropskem parlamentu. V vrstah strank iz liberalne politične družine ALDE so namreč navdušeni nad dejstvom, da eden in isti politik razvije novo znamko na političnem trgu. »To je zagotovo vrhunski dosežek, saj je znano, da je marsikdo, ki je zamenjal stranko, že pri svoji drugi stranki doživel neuspeh,« so nam pojasnili iz glavnega tajništva ALDE.

Kot je znano, je bil Gregor Golobič eden glavnih strategov ZSMS, kasneje LDS, nato pa je ustanovil svojo stranko Zares, ki jo je v začetku tudi vodil. Znano je tudi, da je imel veliko besede tudi pri nastanku SMC (v Cerarjevih časih), pa tudi pri Pozitivni Sloveniji, SAB in LMŠ. Sedaj pa naj bi ustanavljal novo stranko, v kateri naj bi imeli glavno vlogo Igor Zorčič, Tomaž Vesel in Saša Arsenovič. »Če mu to uspe, potem bo celo boljši od Stalina. Dobro se namreč spomnil Žižkove izjave, da je Golobič slovenski Stalin. Je človek, ki se spozna na tehnologijo, bil je celo minister za to področje. Takšnega političnega inovatorja še ni imela,« je sporočil Roman Jakič, dolgoletni politični spremljevalec Gregorja Golobiča, medtem ko je član SAB, ki želi biti neimenovan, našemu uredništvu postavil ironično vprašanje, ali bo član nove stranke tudi Jani Möderndorfer, ki je sicer znan kot ptica selivka. »Je obvezen inventar vseh strank, kjer za njimi stoji Gregor.«

Čeprav Golobiča v bitki za naslov inovatorja leta zelo podpira ALDE, pa so tam priznali, da imajo majhno težavo, saj dve slovenski stranki (SAB in LMŠ) iz te politične družine mečejo SMC, češ da je medtem doživela sovražni prevzem in ni več liberalna. Je pa zato Miro Cerar, prvi predsednik SMC in premier iz nabora »trio adijo«, menda že izrazil namero, da se pridruži novi stranki in s tem KUL. »Navsezadnje je naziv Koalicija ustavnega loka moja iznajdba. Ne pozabite, da sem pravni strokovnjak in veliko dam na etiko,« je za naše uredništvo povedal Cerar, ki sicer ne komentira govoric o svoji ločitvi in ponovni poroki. Vseeno pa nam je zaupal, da tudi pri ženskah še ni vrgel puško v koruzo, torej ima vendarle več zaupanja vase kot pa Marjan Šarec.

Gregoras Golobičius