foto: Demokracija, montaža

Ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Marjan Šarec, pripravlja novo ekološko strategijo za zmanjšanje porabe energije, predvsem za ogrevanje zgradbe. 

Kot nam je v pogovoru povedal Šarec, je vaja, ko so morali ustaviti delovanje spletne strani spin3.sos112.si, zelo dobro uspela. “Operaterji so si vse dogodke ročno zapisovali s kemičnim svinčnikom, tako kot v starih dobrih časih. Vse lepo hranimo v arhivu, tako da če koga zanima, kaj se je v tistem času, ko spletna stran ni delovala, dogajalo, naj pride pogledat na ministrstvo. Na ta račun smo prihranili neverjetno veliko energije in s tem denarja,” nam je zaupal.

Glede na zadnje uredbe predsednika vlade Roberta Goloba o varčevanju z energijo je zato ministrstvo za obrambo sklenilo, da bo zmanjšalo tudi notranjo komunikacijo preko elektronske pošte. “Vsako elektronsko sporočilo nekaj stane. Tako da je iluzija misliti, da plačujemo samo za znamko za navadno pošto. Tudi pri elektronski pošti velja isto. Stane elektrika, pa tudi računalniki. Zato bomo v prihodnje sporočila, ki jih pošiljamo znotraj ministrstva, pisali na odpadni papir, iz tega papirja bomo delali aviončke ter jih pošiljali naslovnikom. To bo najbolj ekološka varianta in verjamem, da bomo ljudstvu dali dober zgled,” je povedal obrambni minister.

Kaj pa, če avionček ne pride na cilj? “Si bomo pa pomagali z golobi pismonošami,” nam je odgovoril.

Mari Šarko Zi