(Foto: Facebook; Montaža: Demokracija)

Ponovno ima glavno mesto Slovenije pionirsko vlogo: danes smo izvedeli, da bodo v Ljubljani zaradi najnovejšega izpada Janeza Starihe na voljo stranišča ne samo za moške, ženske in transspolne ljudi, ampak tudi za bruhalce sovraštva.

»Ugotovili smo, da ljudje, kot je Janet Stariha, nimajo kam na stranišče,« je povedala vodja projekta Milena Podjed in dodala: »Moramo omogočiti ljudem, ki pogosto bruhajo besede in zaradi bolezni ne morejo prenehati, da tudi na stranišču v miru to počno.«

Zdi se, da je veliko ljudi, kot je Stariha, sicer mestni svetnik. A le zato, ker so glasni, v resnici jih je relativno malo. So nekakšna manjšina.

»V ustavi imamo zapisano, da ščitimo manjšine, zato smo šli v projekt četrtega stranišča,« je povedal šef županovega kabineta Andrej Mastnak.

Stranišča za ljudi, ki bruhajo sovraštvo, se bodo razlikovala od drugih. Stene bodo posebne. Zunanje bodo dušile zvok, notranje bodo okrepile odmev.

»Na ta način bomo zaščitili naključne obiskovalce drugih tipov stranišč, ljudem, kot je Stariha, pa, da uživajo v okrepljenem odmevu svojih besed. To učinkuje tudi kot terapija. Posebnost pa bo, da posebni senzorji zaznajo premore v kričanju in samodejno ustvarijo vzdušje karnevala. Tata tata taaa taaa, se bo slišalo,« je še povedal Praznoglav.

Manja S.