foto: STA

Dobra novica za lastnike nepremičnin! Letos lahko od najemnikov prvič zahtevajo tako imenovano 13. mesečno najemnino, katere višina lahko znaša do 65 odstotkov redne mesečne najemnine, pravijo v Levici.

»Moramo biti pošteni. Če lahko delavci ob koncu leta zahtevajo božičnico oziroma 13. plačo, potem so do 13. najemnine upravičeni najemodajalci,« pravijo v Levici, ki si ves čas prizadeva, da bi imeli delavci več pravic, da bi postali solastniki podjetij, delali manj in prejemali večje plače.

»Moramo biti dosledni,« so odločni, »s tem bodo najemodajalci končno izenačeni z redno zaposlenimi, ki lahko v številnih panogah proti koncu leta računajo na dodatno plačo (»božičnico«).«

Na vladi je že predlog nove uredbe. Najemodajalci so z odločitvijo zelo zadovoljni. »Več kot veseli smo, da je bila ta nezaslišana krivica končno odpravljena,« je dejal predsednik združenja najemodajalcev. »Desetletja smo morali gledati in poslušati, kako se zaposleni hvalijo s svojo 13. mesečno plačo za Božič. Zdaj imamo končno tudi mi dovolj sredstev, da lahko obdarujemo svoje ljubljene. Navsezadnje se vse leto borimo za dobrobit naših najemnikov tako, da redno prejemamo njihova plačila in vlagamo v druge nepremičnine.«

Najemodajalci morajo po novem najkasneje do 31. decembra svoje najemnike obvestiti, ali uveljavljajo 13. mesečno najemnino. O tem, ali lahko pribitek dvignejo tudi za zadnja desetletja, se še pogovarjajo.

Andrej Flet (po Der Postillon)