foto: Flickr, STA

Ali bo Mestna občina Ljubljana po smrti svojega častnega meščana dr. Ljuba Bavcona poskrbela za preimenovanje Trga republike v Ljubljani? Kolesarski protestniki, ki vsak petek trenirajo na omenjenem trgu, si tega še kako želijo.

»Ta trg se je nekdaj imenoval Trg revolucije. In škoda je, ker so ga preimenovali, čeprav je spomenik revoluciji še vedno tukaj. Ker je bil tudi profesor Bavcon številka ena pri ustvarjanju revolucionarnega prava in ker se tu nahaja zakonodajni organ, bi bilo prav, da bi se ta trg imenoval po njem,« je za naš portal dejal vodja kolesariata Jaša Jenull. Kot nam je še pojasnil, je bil Bavcon navdušen nad Kidričevim poimenovanjem tistih, ki so se klanjali vladajočim in pritiskali navzdol. »Kidrič jih je imenoval biciklisti. In to smo tudi mi,« nam je dejal Jenull.

A menda to sploh ni edini razlog za preimenovanje trga. Milan Kučan, ki se sicer večkrat sprehodi skozi omenjeni trg, kjer je večkrat nastopal kot govornik, sicer pa najraje obiskuje slaščičarno Zvezda na sosednjem Kongresnem trgu, je namreč navdušen, ker je Bavconu uspelo vzgojiti novo generacijo pravnikov, ki delujejo tako, kot jih je sam vzgojil. »Sedaj je vse postavljeno na svoje mesto. Tudi ustavno sodišče, ki ga je nekdaj biksalo z odločbami o prepovedi Titove ceste, pa o večinskem sistemu, je sedaj spet strokovno in nadaljuje državotvorno tradicijo, ki smo jo zastavili v Zvezi komunistov Slovenije v osemdesetih letih. Navsezadnje je bilo med nami, ki smo to politiko ustvarjali, precej pravnikov, ki smo Bavcona imeli za svojega najboljšega učitelja,« je dejal zadnji šef partije v pogovoru za naš portal.

Iz neuradnih virov pa smo izvedeli, da v stranki Levica pripravljajo kamniti epitaf, ki ga bodo postavili na Bavconov grob. Seveda nas je zanimalo, kaj bo na njem pisalo. »Ljubo doma, kdor ga ima. To bo pisalo,« nam je odgovoril Luka Mesec. Na vprašanje, ali je s tem imel v mislih ‘večna lovišča’, ni odgovoril.

Joki Peršin