foto: STA, Mravljišče

Znani nemški dramatik Bertolt Brecht, ki je bil sicer levičar, je znan tudi po izreku “Knjiga je orožje, vzemi jo v roke.” Tega se še kako zavedajo aktualni poslanci strank KUL, ki zahtevajo zaostritev varnostnih pogojev ob vstopu v zgradbo hrama demokracije. Kot pravijo, ne bi smeli prepovedati le vnos orožja, ampak tudi nekaterih knjig. 

Informacijo o tem smo v uredništvo Mravljišča prejeli že pred dvema dnevoma, vendar zanjo nismo dobili pojasnila. Potem pa smo vendarle našli zapis, ki pojasnjuje stališče KUL glede varnosti:

Seveda smo takoj povprašali poslance KUL, ali so imeli v mislih prav to knjigo. Opogumil se je najbolj znan migrant med poslanci Jani Möderndorfer in nam pojasnil: “Če bodo poslanci koalicije še naprej vnašali v parlamentarno zgradbo tako nezdrave knjige, parlament kmalu ne bo več mogel delovati. To, kar počne Rado Pezdir, je dobesedno toksično. In če mislijo njegovi koalicijski prijatelji takole nadaljevati, vam povem, da raje odstopim in začnem spet nosit kahle, ker je primanjkljaj delavcev v medicinski negi zelo velik. In to po krivdi sedanje vlade.”

A še preden je Doblekarjev tvit sploh ugledal luč sveta, nam je uspelo iz poslanske skupine Levice dobiti sporočilo, češ da Pezdirjeva knjiga predstavlja veliko nevarnost za ustavno zagotovljeno versko svobodo ter ločitev verskih skupnosti od države. Po njihovo bi morali namreč prepovedati vnos takšnih predmetov, ki učinkujejo v smislu eksorcizma. “V državnem zboru obstajamo pripadniki različnih veroizpovedi, tudi takšni, ki verujemo v Tita in Kardelja, pa tudi satanisti. Vsem pa morajo biti zagotovljeni enaki pogoji dela. Zato ne pride v poštev, da bi poslanci v prostore državnega zbora vnašali blagoslovljeno vodo, blagoslovljeno sol, česen, kadilo in celo krivoverske knjige, kot je Pezdirjeva. Če bomo to še naprej dopustili, parlament ne more več opravljati svojega dela. Dajte se že skulirat v koaliciji!” so zapisali.

Jim je pa milo za drago vrnil dolgoletni predsednik SNS Zmago pl. Jelinčič: “Veste kaj, dragi kulovci? Zakaj se tako bojite Pezdirjeve knjige, ko pa v njej lahko najdete zelo luštkano poglavje, v katerih se pojavljajo Miki Miška, Jaka Racman in podobno? To je ravno pravo branje za vse vas, ki se radi zgledujete po pravljičnih junakih. Ki tudi tu in tam operejo kakšno milijardo iranskega denarja. Ampak vam bi bolj koristilo, da bi si kupili pralni stroj za doma, morda kar tistega Erjavčevega, da bi vam cunje malo manj smrdele. Samo poglejte se, kakšni ste!”

Göran Krankenstein