foto: STA

Predvidoma sredi oktobra bo Evropski parlament podelil mednarodno novinarsko nagrado, poimenovano po Daphne Caruana Galizia, malteški novinarki, ki je bila ubita zaradi svojega iskanja resnice.  

Zmagovalec razpisa bo prejel nagrado v višini dvajset tisoč evrov. Izbrala ga bo neodvisna žirija, ki jo bodo sestavljali predstavniki tiska in civilne družbe iz vseh 27 držav članic ter predstavniki najpomembnejših evropskih novinarskih združenj. Slovesna podelitev bo vsako leto potekala v dneh okrog 16. oktobra, ki zaznamuje obletnico umora novinarke Daphne Caruana Galizia.

Naši viri iz Evropskega parlamenta so nam sporočili, da ni nujno, da nagrado prejmejo samo posamezniki, pač pa lahko tudi institucije, včasih lahko celo več institucij skupaj. Po neuradnih podatkih naj bi omenjeno nagrado letos skupaj prejeli dve slovenski medijski hiši in sicer RTV Slovenija ter STA, menda zato, ker se pogumno upirata političnim in finančnim pritiskom menda najbolj skorumpirane vlade na območju Evropske unije, povrh vsega ta vlada sedaj celo predseduje Evropski uniji. Kandidaturo obeh medijskih hiš naj bi skupaj sicer predlagala Društvo novinarjev Slovenije ter evropski poslanki Tanja Fajon in Irena Joveva, ki sta bili nekdaj novinarki.

Nad kandidaturo slovenskega »dvojca brez krmarja« sta navdušena tudi evropska komisarja Frans Timmermans in Vera Jourova, pa tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassolli. »Obe medijski hiši sta lahko zgled državljanskega poguma. RTV Slovenija je kljub strahotnim grožnjam vlade včeraj zamolčala novico, da je premier Janez Janša prejel pomembno nagrado na Poljskem. Takšen pogum potrebuje Evropska unija in nam je lahko za zgled,« je za naš portal povedala Jourova.

Glede na informacije smo se pozanimali, kako je z nagradami. Na STA so nam odgovorili, da uradno z informacijo o tem, da bi bila STA dobitnik nagrade, niso seznanjeni. »Bi pa deset tisoč evrov prišlo zelo prav, kajti finančno rovarjenje vlade in izsiljevanje je pripomoglo k temu, da si naš direktor Bojan Veselinovič ne more izplačevati tako visokih dodatkov, kakor bi si želel,« so nam povedali.

Tudi na RTV bi bili veseli, če bi se njihov proračun odebelil za deset tisočakov, kolikor znaša polovica skupne vsote nagrade. »Hočejo nam spet vzeti rtv prispevek, odstavljena direktorica TVS Natalija Gorščak potrebuje odpravnino, mnogi naši zaposleni pa si ne morejo več privoščiti zasluženega piva vsak dan v bližnjem Bangladeshu,« so sporočili iz javnega zavoda RTV Slovenija.

»Ne gre za denar, gre za simbolno podporo vladavini prava in medijski svobodi, ki jo ogroža Janša-Orbanov monopol – ta mafijska medijska hobotnica s svojimi lažnimi informacijami ogroža obstoj nacionalne RTV. Zato jo moramo podpreti,« je za Mravljišče.si povedala Tanja Fajon.

Matilda Novičnik