foto: Facebook

V Ljubljani se že nekaj časa govori o nadarjeni umetniški skupini »Pisana Ljubljana«, ki ima svoj sedež sicer na Metelkovi in naj bi delovala kot posebna sekcija na Mirovnem inštitutu. Zadnje čase pa so čedalje glasnejše govorice, da bo omenjena umetniška skupina prejela tudi prestižno Prešernovo nagrado.

Glede na govorice smo iz prve roke preverili, ali to drži. Na Metelkovi tega ne komentirajo, češ da za fašistične portale, kot je naš, ne dajejo izjav, češ da bomo vse izvedeli v Dnevniku in Delu. Bolj prijazni pa so bili na Mestni občini Ljubljana, saj nam je ljubljanski župan Zoran Janković poslal celo izjavo, v kateri je priznal, da ne ve, ali to s Prešernovo nagrado drži ali ne, vsekakor pa Mestna občina Ljubljana podpira skupino »Pisana Ljubljana« pri nominaciji za Prešernovo nagrado. Za dopolnitev izjave – zanimalo nas je namreč, zakaj naj bi MOL podprla nominacijo – smo ga poklicali po telefonu. »Saj veste, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu in bolj ko je pisana in multikulturna, bolj je lepa, nje,« nam je povedal.

Odbor za podelitev Prešernovih nagrad se na naša vprašanja ni odzval, češ da je še prezgodaj govoriti o Prešernovih nagradah, saj je do takrat še več kot pol leta.

In s čim se ukvarja skupina »Pisana Ljubljana«? Znani so po likovnem ustvarjanju, pri čemer namesto platna uporabljajo potniške garniture Slovenskih železnic, zato ustvarjajo v nočnem času na območju železniške postaje oz. prostora, kjer so parkirani vlaki. Prav ta izvirnost naj bi pripomogla k nominaciji za Prešernovo nagrado. Ob tem jih podpirajo tudi Slovenske železnice. »Skupina Slovenske železnice želi biti med tistimi gospodarskimi družbami, ki podpira vrhunsko umetnost, zato bo podprla nominacijo za Prešernovo nagrado,« nam je sporočil generalni direktor SŽ Dušan Mes. Direktorica SŽ-Potniški promet Darja Kocjan pa nam je pojasnila, da zadnje čase z omenjeno skupino spet odlično sodelujejo, saj so SŽ z nabavo novih garnitur povečale možnosti ustvarjanja. »Prej smo morali garniture sproti čistiti, ker smo jih imeli premalo, sedaj pa bomo z nabavo 52 novih garnitur omogočili še več vrhunskih poslikav, ki promovirajo Slovenijo v svetu,« nam je sporočila.

R. V.