foto: twitter

V javnosti je zaokrožilo javno pismo brez podpisanih imen in priimkov, domnevno pa naj bi ga napisali nekateri člani sedaj že propadlega Foruma 21. V njem so podpisniki izrazili veliko hvaležnost nekdanji slovenski premierki Alenki Bratušek.

»Gospa Bratuškova, v čast nam je, da ste povedali resnico, kot je razvidna na predvolilnem panoju vaše spoštovane stranke. Zapisali ste namreč, da ste Slovenijo enkrat že rešili pred bankrotom. Vse je res in tudi dobro veste, da prav mi, domači gospodarstveniki, ki smo se svoje obrti učili v šoli najbolj znanega mecena slovenskega gospodarstva Ivana Mačka Matije, dejansko hrbtenica Slovenije. In vedno smo zagovarjali stališče, da nočemo nobenih tujcev in okupatorjev, ki bi nam gledali pod prste. Če bi obveljala Janševa volja, bi bila hrbtenica slovenskega gospodarstva sedaj že zlomljena. Vi pa ste dokazali, da je mogoče slovenski javni dolg sanirati brez posegov od zunaj. S tem ste celotni Evropi in svetu pokazali, da Sloveniji ni potrebno razprodajati svoje suverenosti. Hvala vam,« so zapisali.

Ob tem so tudi spomnili na razmere iz začetka devetdesetih let, ko je malo pred osamosvojitvijo Slovenije v Ljubljano pripotoval harvardski ekonomist Jeffrey Sachs. »Vse to je bila le posledica nesposobnosti Demosove vlade na gospodarskem področju. In hkrati dokaz, da je bila menjava vlade leta 1990 nepotrebna, prav tako razkroj samoupravljanja in gonja proti t. i. rdečim direktorjem. Edino podpredsednik tedanje vlade Jože Mencinger je pokazal svojo načelnost in odstopil,« so zapisali.

Odločno pa zavračajo obtožbo, da so tajkuni. »To, kar dandanes desno orientirana glasila imenujejo za tajkune, so bili ljudje, ki so reševali slovensko gospodarstvo. Za razliko od političnih izbrancev domobranske politične opcije, ki jih res lahko imenujemo tajkune, saj so obogateli izključno zaradi političnih zvez. Pred letom 2004 tajkunov v Sloveniji sploh ni bilo,« so še dodali in spomnili, da je zelo pomembno, kako politiki obravnavajo gospodarstvenike. »Pri nas je Milan Kučan še vedno človek, ki je pokazal daleč največ državniške integritete. Veseli nas, da nekateri posnemajo njegovo držo in branijo nacionalni interes,« so še zapisali podpisniki, ki so se predstavili kot »Klub nacionalno usmerjenih gospodarstvenikov«.

Kako sta se na pismo odzvala Milan Kučan in Jože Mencinger, za zdaj še ni znano. Je pa zanimivo, da je pismo prišlo v javnost prav na zahvalno nedeljo. Pošiljatelj, ki nas je o pismu obvestil, je ob tem za naše uredništvo pojasnil, da je to morda tudi znamenje, da Bratuškova spoštuje versko svobodo, kar je opazil tudi papež Frančišek, ko se je z Bratuškovo srečal leta 2013. Dobro obveščeni viri trdijo, da je papež Bratuškovi, ki se je tam prikazala v precej krajšem krilu, kot to veleva protokol, ponudil jabolko resnice. Podobno je ravnal že papež Janez XXIII., ko je sedel nasproti ženske z izzivalnim dekoltejem in pojasnil, da ji je ponudil jabolko zato, ker sta tudi Adam in Evam, ko sta okusila sadež, spoznala, da sta naga.

Pepi Bohorc