foto: STA, Demokracija

Objavili smo že novico o tem, da namerava razvpiti Anis Ličina odgovoriti na Okornov film o covid19 in sicer po parafraziranem pravilu, ki ga je v osemdesetih letih uporabljal visoki partijski funkcionar Mitja Ribičič. Slednji je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja postavil pravilo »s knjigo nad knjigo«, Ličina pa bo šel »s filmom nad film«.

Objava pa je že sprožila odziv Holywooda, saj je Okorn tudi tam že snemal film, vendar pa so ga holywoodski krogi razglasili za senilnega nazadnjaka, ker je prišel s katoliške Poljske. Zato mnogi nalašč navijajo za Ličino. Oglasil se je znani režiser Oliver Stone, ki je sicer oster kritik ameriškega imperializma in velja za najbolj žlahtnega holywoodskega levičarja – takole je sporočil preko twitterja: »Anis, pogumno, če to posnameš, ti je oskar tako rekoč zagotovljen.« Stone je sicer prejemnik več oskarjev, vendar meni, da ni pomembna kakovost, ampak vsebina in sporočila filma. »V prihodnje bodo oskarje dobivali le še filmi, ki se borijo proti rasizmu, podpirajo Black Lives Matter ali pa imajo kakšno drugo politično korektno vsebino. Tudi covid19 je ena od političnih tem, saj je znano, da je pandemija postala izgovor za krepitev številnih fašističnih vlad po svetu,« je nedavno dejal za portal Babylon Bee.

Navdušen je tudi znani teoretik zarot, sicer ameriški osebni trener in tako imenovani “life coach” Chris Elliot, čigar prispevke objavlja tudi znamenita Iniciativa slovenskih zdravnikov. »To bo zagotovo hit stoletja med dokumentarnimi filmi v svetovnem merilu,« je dejal ter izrazil upanje, da bo film Anisa Ličine dobil svoje mesto med najbolj znanimi dokumentarci, denimo tistih o globalnem segrevanju.

»Ta Okorn je podtaknjenec, morali bi ga že prej nabrcati. Če je prišel iz Poljske, potem je jasno, kam sodi,« pa je zadevo pokomentiral komedijant Jimmy Kimmel, ki se prav tako veseli novega dokumentarca, ki bi moral poleg oskarja dobiti še Pulitzerjevo nagrado, pravi. »Pa saj vsi vemo, kaj se dogaja v višegrajskih državah. Tam vladajo evropski Donaldi Trumpi,« se je pridušal.

Je pa namero Anisa Ličine komentiral tudi mehiški narkokralj El Mencho, ki je Anisu Ličini, ki je tudi znan po opojnih substancah, zapisal: »Sinko, dobro ti gre, kmalu boš boljši kot Pablo Escobar.«

Mustafa Fužinarić