foto: Facebook

Ljudje, ki uporabljajo storitve Slovenskih železnic, so se že tako navadili na zamude, da pridejo na železniško postajo tudi sami kasneje. A tokrat je šlo marsikaj po zlu.

V družbi Slovenske železnice je prišlo do resne okvare. Neznani hekerji so danes zjutraj pridobili dostop do računalniškega sistema podjetja in popolnoma zmešali operaterje – zagotovili so, da so vsi vlaki tri ure vozili točno. Generalni direktor SŽ Dušan Mes se je svojim strankam že javno opravičil.

Po navedbah tiskovnega predstavnika so neznanci med 7.30 in 10.30 s kibernetskim napadom tri ure obvladovali operativni sistem SŽ. Hekerji so posegli v časovni razpored vlakov in popravili napačna zaporedja odhodov in prihodov. Rezultat: na desetine vlakov je odpeljalo točno ob pravem času in prispelo na cilj do minute natančno.

»Lahko smo le nemočno opazovali,« je povedala uslužbenka. »Bili so profesionalci. Točno so vedeli, kaj delajo. Za razliko od nas.«

Ni jasno, kdo stoji za napadom. Je bila to tajna služba druge države? So odgovorni ruski hekerji? Ali celo skupina šifrantov, ki jo sestavljajo razdražene stranke vlakov?

Dejstvo je: kibernetski napad je Slovenske železnice zelo prizadel. Več tisoč potnikov se je večinoma pritoževalo, da so zaradi hekerskega napada zamudili vlak.

»Na peronu sem bil le tri minute po uradnem času odhoda, a moj vlak je že odšel. To je absolutna nesramnost!« je potožil Janez Bradač iz Maribora.

Tanja Špacapan iz Postojne se je pritožila, da zaradi točnega prihoda njenega vlaka ni mogla kot običajno izkoristiti svojih ugodnosti po znižani ceni. »Upam, da se to ne bo več zgodilo. Sicer je res drago.«

Po treh urah je bilo strahu končno konec. Sistemskim skrbnikom železnice je s pomožnim nadzornim sistemom končno uspelo odbiti hekerski napad in spet spraviti pod nadzor vse operaterje.

Nato so bili vsi vlaki na progi za približno 20 minut ustavljeni »zaradi okvare signala«, da bi lahko preklopili nazaj na normalno obratovanje.

Policija že išče neznane osebe, ki so hekersko napadle Slovenske železnice.

Toni Zamuda (po Der Postillon)