foto: STA

Predsednik slovenske vlade Robert Golob postaja vedno bolj popularen tudi v mednarodni politiki. Potem ko je njegova vlada sprejela prve ukrepe proti draginji na področju energentov, je ta predlog danes dopoldne javno pokomentirala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von den Leyen: “To je čudež!”

Novica o tem, da slovenska vlada pripravlja zelo inovativne ukrepe na področju preprečevanja dvigovanja cen, se je danes popoldne po našem času razširila tudi v Washington, kjer ugotavljajo, da bodo morali zaradi močnega ruskega odpora ter bratenja Vladimirja Putina s Kitajci tudi sami uvesti ukrepe za brzdanje cen doma. Po naših podatkih sta se po telefonu že pogovarjala tudi predsednik ZDA Joe Biden in slovenski minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec. Uradno naj bi govorila o socialnih ukrepih, s katerimi naj bi ZDA in Evropska unija skupaj nastopili v boju proti višanju cen, neuradno pa naj bi večino petminutnega pogovora namenila “črticam” – tako trdijo naši viri iz Mesečevega kabineta. Biden naj bi našega ministra celo nazival z “My Moon”.

Nas pa je seveda najbolj zanimalo, kateri je tisti glavni ukrep, za katerega Slovenci še ne vemo, je pa menda zelo navdušil mednarodno politiko. In malo prej smo po enotedenskem moledovanju končno dobili vsebino strogo zaupne mape, ki jo je vlada obravnavala na svoji nočni seji. Glavna vsebina mape pa je takšna:

Torej, po omejevanju porabe klimatskih naprav nas čaka omejitev ogrevanja tudi na drastičen način. Sedaj čakamo samo še na komentar najbolj znanega slovenskega ekonomista dr. Jožeta Mencingerja

Bob Grelec