Obiskala bi Putina. (foto: STA)

Po naših neuradnih, a zelo zanesljivih podatkih je v vrstah največjih evropskih strokovnjakov za politični marketing danes kar završalo, ko so na twitterju prebrali nekaj najnovejših zapisov prvakinje SD in evropske poslanke Tanje Fajon. Zato je mogoče pričakovati, da bodo v prihodnjih dneh časopisi obširno pisali o njenem fenomenu. Ali bolje: o njenih težavah s kratkoročnim spominom. 

Za kaj gre? Fajonova je namreč 23. decembra lani Slovencem zaželela “vesele in mirne praznike”, seveda v duhu priporočil Evropske komisije, naj se ne omenja besede “božič”. Včeraj, 6. januarja, zvečer, pa se je spozabila in pravoslavnim vernikom voščila vesel božič. Ob tem pa je eni od tviterašic, ki je opozorila na zelo različna načina voščil 23. decembra 2021 in 6. januarja 2022, očitala, da grdo laže.

Objava 23. decembra 2021:

Objavi z dne 6. januarja 2022:

In današnja objava:

“Zelo smo presenečeni, da se lahko taka oseba, kot je Tanja Fajon, sploh lahko poteguje za najbolj vplivno funkcijo v svoji državi, to je za funkcijo predsednika vlade. Ljudje se sploh ne zavedajo, kako hudo tveganje je to, če se za tako funkcijo poteguje človek, ki čez pet minut pozabi, kaj je rekel ali zapisal. Lahko upravičeno sklepamo, da ima gospa Fajon hude težave s spominom, kar lahko močno ogrozi tudi evropsko varnost. Si predstavljate, da bo denimo v imenu EU obljubila turškemu predsedniku Erdoganu kakšen nov privilegij, čez dve minuti pa se tega sploh ne bo spomnila?” je po naših neuradnih podatkih izjavil češki marketinški guru Tomáš Lebeda, ki dodaja: “Pa s tem ne mislimo nič osebnega. Gre zgolj za biznis.”

Tviti Fajonove, v katerih je na dva povsem različna načina voščila božič, so precej pozornosti vzbudili tudi med najbolj znanimi evropskimi psihiatri, ki se bojijo, da bo takšen padec medicinskih standardov v vrhu svetovne politike lahko pomenil veliko nevarnost. “Tako ali tako imamo že senilnega predsednika ZDA, sedaj pa bi radi v Sloveniji imeli dementno predsednico vlade? Že pri Bratuškovi smo opazili takšne simptome, saj se spominja nečesa, česar v resnici ni bilo, namreč reševanja slovenskega proračuna pred bankrotom,” so sporočili iz Evropskega psihiatričnega združenja. Kot dodajajo, takšne težave s spominom niso povezane s cepljenjem proti covid19, kot zatrjujejo nekateri.

So pa Fajonovo v bran vzeli socialisti iz Bolgarije in Makedonije, češ nič ni narobe z njenimi voščili. “Tako kot mi tudi ona praznuje božič 25. decembra, le da se ravna po julijanskem koledarju. Tudi pri nas je tako. To res ni nič takega,” je za naš portal dejal makedonski politik Zoran Zaev, ki je zelo ponosen na prijateljstvo s Fajonovo.

Mi pa Fajonovi želimo lepo silvestrovanje v noči s 13. na 14. januar (po gregorijanskem koledarju) in da bi ji Alfi Nipič takrat že lahko zapel svojo legendarno skladbo “Silvestrski poljub”.

Tatjana Kajon Božičnik