(Foto: STA; Montaža: Demokracija)

Po objavi posnetka pogovora med ministrom Andrejem Vizjakom in  Bojanom Petanom iz leta 2007, na katerem je slišati, kako se dogovarjata glede poteka prevzema Term Čatež, Vizjak pa med drugim omeni tudi možnost, da bi kateremu sodniku strli jajca, se pojavljajo ugibanje, katero kaznivo dejanje kje storil Vizjak.

V polnem pogonu sta policija in tožilstvo, mediji pišejo o kaznivem dejanju, o njem govori poslanec SD Matjaž Nemec, a nihče ne pove, s kateto črko zakona je prišel navzkriž (predvsem) minister Vizjak. Tudi nihče iz pravniških vrst tega oreha ne zna streti, čeprav ga poskušajo tudi na način, s katerim veverica tre lešnike.

Ker gre za zelo kompleksno vprašanje, ki zahteva multidisciplinarno pristop in kanček nadnaravnega s pridihom teološkega, je težko najti sogovornika, ki se bo izpostavil in jasno definiral Vizjakov greh. No, uredništvu Mravljišča uspelo pridobiti mnenje Andreja Bistriča, diplomiranega teologa, magistra psihoterapevtskih znanosti, doktorja ekonomske psihologije, dvojnega doktorja gospodarskega kriminala, ambasadorja Mednarodnega kriminološkega združenja, akademika otroškega prestopništva, častnega člana združenja za preganjanje poulične prostitucije, raziskovalca kriminalne kariere in kriminalnega življenjskega sloga obsojencev, kandidata za prvo Bavconovo nagrado ´Miljin žebelj´ in urednika več spletnih strani s področja kriminala, vrtnega orodja in ženskih torbic.

»Vprašanje je resnično zapleteno in enoznačnega odgovora ne bo našel nihče,« je povedal Bistrič. Po njegovo se po obnašanju in besednjaku obeh vidi, da sta zvesta bralca Alana Forda, saj je Vizjak precej jasno Petanu povedal, da bo imel izgubo, če ne bo imel dobička. »To mu je tudi svetoval. To je jasno,« še pravi sogovornik.

Ampak vsi, ki so o srečanju med Petanom in Vizjakom govorili in koga tudi obtožili, pozabljajo na okoliščine. »Jasno se sliši, da nista v pisarni, da sta nekje, kjer se oba počutita sproščena. Skoraj dam roko v ogenj, da sta tudi kaj močnega spila. In potem da beseda besedo. Če dobro poslušate, boste slišali dva petelina, kako se bahata, kaj lahko naredita, kaj bosta naredila, kaj sta že naredila, kaj nista naredila, kaj bosta mogoče naredila in tako naprej. Hkrati očitke, kdo je koga kdaj, predvsem pa, koga poznata in na kaj lahko vplivata,« je za Mravljišče povedal Bistrič in nadaljeval:

»Če na koga želiš napraviti vtis, da si mogočnejši in boljši od njega, boš seveda uporabil tudi besednjak, da boš komu trl jajca. Ali pa če nekaj nimaš, rečeš: ´Drek imam.´ Pri takih moških dvobojih je zmagovalec tisti, ki uporabi več fraz, izbranih besed, primerjav.«

Na konkretno vprašanje, katero kaznivo dejanje naj bi kdo izmed njiju zagrešil, je Bistrič odgovoril: »Če smo črkobralski, potem nobeno po kazenskem zakoniku. Bosta pa oba odgovarjala pred Bogom, saj sta zagrešila najmanj enega od sedmih smrtnih grehov – napuh. Od žen pa sta doma že zagotovo dobila svoje.«

Matjaž N. Emec jr.