foto: Levica, arhiv

Kot kaže, se je poslanka Violeta Tomić dokončno  razšla s svojo stranko Levica, ki sta jo v tem mandatu zapustila že dva poslanca (Franc Trček in Željko Cigler). Kar pomeni, da se na račun Levice krepi SD, sicer pravna naslednica komunistične partije.

Glede na to, da Tomićeva noče pojasniti ozadja svojega razhoda z Levico, smo ugibali, če je to morda povezano z dejstvom, da je hotela prevzeti primat v glasbeni skupini The Pas Matters Band, ki je že konec osemdesetih let nastopala na Anteninih karavanah v sklopu Kompasovih turističnih dogodkih. Glavna maskota omenjene skupine je namreč že nekaj let Svetlana Makarovič.

Seveda pa je bila to le novinarska raca, ki so jo širili spin doktorji iz Levice, ki so hoteli čim bolj banalizirati dokaj nevaren spor, ki bi lahko izrinil vplivne levičarje, kot sta Miha Kordiš in Luka Mesec, na rob političnega preživetja.

Včeraj se nam je namreč oglasil vir, ki je potrdil, da je glavni razlog razhoda v tem, da se je Tomićeva preveč neposredno poistovetila z – Brankom Maslešo. Kar ostale poslance Levice ni toliko motilo, če ne bi Violeta to storila na dokaj teatralen način, kar je sicer vajena iz svojega poklicnega ustvarjanja. Sredi januarja naj bi namreč prišla v svojo poslansko pisarno v zgradbi državnega zbora v dokaj nenavadno pričesko, saj naj bi se namesto z želejem za lase namazala z – maslom. Takšna poteza je menda precej razjezila Kordiša, češ kaj se gre in kako lahko v času globalnega segrevanja uporablja takšen način, saj se bo ob naslednji otoplitvi začelo maslo topiti in bo po pisarni vse mastno. Kot pravi jezični poslanec Levice, sam ne nasprotuje podpori svojemu revolucionarnemu kolegu Branku Masleši, vendar pa način ni pravi, saj bo glede na Violetino obnašanje vsak lahko vedel, da ima Masleša maslo na glavi. Ker je Tomićeva vztrajala pri svojem načinu, so ji sporočili, da v poslanski skupini Levica ni več zaželena.

Spor znotraj stranke bi ostal skrit, če ne bi mapa, v kateri je shranjena zabeležka omenjene vroče seje, prišla v roke nepooblaščenim osebam. Gre za mapo z oznako MA / A (ali, če uporabimo angleške izraze: MA slash A), kar je kodno ime za zadevo Masleša. V zapisniku je tako navedeno, da se je Tomićeva čustveno poistovetila z omenjenim vrhovnim sodnikom, saj je sama rojena v Sarajevu, kjer je Masleša študiral pravo in že zgodaj začel prakticirati stari bosanski pregovor »kadija tuži, kadija sudi«. Prav to naj bi motilo nekatere druge poslance Levice. V zabeležki je celo navedeno, da naj bi ob koncu seje Kordiš vstal, dvignil roko, stisnil pest in se zadrl: »Violeta, ti si tukaj najšibkejši člen. Adijo!«

Vendar pa spori znotraj stranke trajajo že dlje časa. Tako naj bi bil Luka Mesec deležen očitkov, ker ni Levica prva organizirala organiziranega klanjanja pred kipom Borisa Kidriča, ki je po njihovo prvi slovenski premier. Ker je Levici predsednica SD Tanja Fajon vzela pobudo, je bilo doslej že več vročih sej, zaradi katerih se je Željko Cigler odločil, da prestopi k SD. »Če bi bila tovarišica Lidija Šentkurc še živa, bi tile mladiči, kot je Luka, že videli vraga,« je dejal za naš portal.

Tomo Violetić