Najnovejši dekodirni stroj, ki ga je slovenskemu tožilstvu posodila severnokorejska tajna politična policija. Gre za stroj, ki je bil leta 1949 zaplenjen na sestreljenem letalu ZDA. (Foto: Flickr)

V uredništvo Mravljišča smo povsem po naključju prišli do zapiskov prvega dela preiskave, ki jo je tožilstvo sprožilo zaradi fotografij, na katerih je Janez Janša v družbi Boža Dimnika.

Fotografije je prva objavila komercialna televizija POP TV, portal Necenzurirano je šel korak dlje: moška na sliki je obtožil lobiranja in korupcije. In zdaj morata to, da do lobističnega stika ni prišlo, dokazati Dimnik in Janša. Ker so se očitno Cirman in Co. malo zaleteli, so pomoč poiskali na tožilstvu.

Tožilstvo je za ta del preiskave najelo izkušene ljudi z več kot 60-letnimi izkušnjami: Slovenca S. Ilva G.O. Renca, Romuna Dalma Securitatescuja in Nemca Norma Stasija.

Uporabili so posebno metodo (ERB ali Einstein–Rosen bridge), ki temelji na splošni teoriji relativnosti ali bolj preprosto: gre za transcendentalno bijekcijo prostorsko-časovnega kontinuuma. Jasno? Gremo naprej.

Z to metodo in uporabo umetne inteligence lahko na podlagi fotografije (položaja rok, telesa) zelo natančno rekonstruiramo (z zvokom in gibljivo sliko), kaj se je dogajalo deset sekund pred in deset sekund po tistem, ko je bila posneta.

Božo Dimnik in Janez Janša v sobi

(Slika: PrintScreen/Necenzurirano)

Iz fotografije je razvidno, da se Janša in Dimnik dokaj ležerno obnašata. Janša naj bi gledal televizijo, Dimnik se dela, da bere revijo Demokracija.

Objavljamo stenogram, ki je nastal z metodo ERB.

Janša: Kdo je nastavljal TV programe?

Dimnik: Andrej.

Janša: Ti ne gledaš televizije?

Dimnik: Rajši berem.

Janša: Lahko jaz porihtam televizijo?

Dimnik: Ti kar daj, kot veš, jaz si bom vzel dve kepici sladoleda.

Preiskovalci so zapisali: »Gre za dva zelo zvita človeka. Poleg tega, da sta govorila v šifrah, je Janša s pritiskanjem na daljinski upravljalnik pošiljal signale neposredno v revijo Demokracija. Revija, ki jo drži v rokah Dimnik, je v resnici sprejemnik kodiranih sporočil, ki se kažejo neposredno na listu papirja. Soočeni smo bili z dvojnim kodiranjem, vendar nam je njun pogovor uspelo razvozlati.«

Spodaj lahko primerjate šifriran in kodiran pogovor z dešifriranim in dekodiranim.

(Vir: Vrhovno državno tožilstvo RS)

Uredništvu Mravljišča so obljubljene razlage tudi drugih fotografij (z metodo ERB), ki so bile posnete na ladji.

Berta Zdomec