foto: STA

Glede na prizadevanja, kako v voznik park uvesti čim več ekoloških novosti, zlasti električnih vozil, prenovljen program Levice ponuja veliko novost.

“Uvedli bomo povsem nov tip vozil, primeren tudi za javni prevoz. Glede na možnost skladiščenja energije v baterije – vozilo bo imelo eno ali dve veliki bateriji – lahko rečemo, da gre za eno najbolj ekoloških načinov prevoza. Ne bo potrebno niti polnjenje z elektriko, niti uporaba fosilnih goriv. Vsi materiali so absolutno naravni. Ne bo sicer tako hitro sredstvo kot avto, bo pa zelo zanesljivo,” nam je povedal frontman Levice Luka Mesec.

Miha Kordiš pa je sporočil, da bodo verjetno že do leta 2030 vse obstoječe avtomobile na notranje izgorevanje zamenjali s tem novim tipom vozil. “Nafte v Sloveniji bo že v prihodnjem letu veliko manj, naftne derivate bomo prodajali na bone,” je sporočil in spomnil na stare dobre čase socializma. “Tudi elektrike bo manj. Zaradi podnebnih sprememb moramo biti pripravljeni na redukcije,” je še dodal. Ogljični odtis bo skoraj ničelni, obljublja.

Po mnenju Violete Tomić pa bo treba prva leta izšolati poklicne voznike teh vozil, t. i. trajbarje. “Denar za to bo namenjen iz proračuna, inštruktorje pa že imamo, saj so sem prihajali že od leta 2015 naprej,” nam je dejala.

Ekološka društva v Sloveniji so navdušena nad inovacijo in napovedujejo podporo programu Levice.

Kako izgleda novo ekološko vozilo, si lahko ogledate na fotografiji prototip tega vozila:

foto: Pixabay