foto: Mravljišče

Minuli konec tedna je bilo več lovskih družin po Sloveniji obveščenih o nenavadno pogostem pojavljanju divjih zajcev po naseljih. Nekateri od njih naj bi končali tudi pod kolesi avtomobilov.

»Takšnega obnašanja divjih zajcev ne pomnim, odkar sem lovec,« nam je povedal eden od lovcev iz lovskega revirja v Prlekiji. Kot nam je sporočil, so nenavadne dogodke že prijavili na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pa tudi na ministrstvo za okolje in prostor. Za zdaj je prišla samo informacija, da takšnih pojavov v sosednjih državah ni bilo in da so torej vezani samo na Slovenijo. Že v soboto zvečer so več primerkov teh živali opazili na Viču v Ljubljani. Zajci naj bi bili povsem zmedeni in niso vedeli, kaj bi. Včeraj zgodaj zjutraj so tri takšne primerke opazili na Primorskem: enega v Kopru, drugega v Ajdovščini in tretjega blizu Postojne. Dopoldne naj bi opazili več primerkov povsem zmedenih divjih zajcev na Štajerskem, popoldne pa še na Koroškem, kjer so, kot so sporočili iz ene od krajevnih skupnosti blizu Slovenj Gradca, trije zajci poskušali spodjesti cipreso ob pokopališču. Kljub intervencijam občanov s početjem niso hoteli odnehati.

»Res je, da smo sredi zime in da živalim primanjkuje hrane, toda to se prej nikoli ni dogajalo. Sploh pa pri nas divjih zajcev skoraj ne vidiš, so zelo redka vrsta,« nam je povedal upokojeni profesor biologije iz Dravograda. Kot nam je dejal, je celo sam opazil primerek divjega zajca, ki je prečkal mejo z Avstrijo in se takoj odpravil v gozd in normaliziral svoje obnašanje. »To pomeni, da je nekaj narobe z našo državo. Vsi zajci so totalno prestrašeni. A le na slovenskem ozemlju.«

Danes zjutraj pa so nas iz zoološkega inštituta obvestili, da so zaznali nenavadno elektromagnetno delovanje na frekvenci, ki je zelo moteča za zajce. To valovanje pa naj bi od sobote popoldne prihajalo iz hotela Mons, kar so ugotovili v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan. Tam je imel namreč Marjan Šarec s svojo stranko kongres. »Govoril je o normalizaciji države, čim bo prevzel oblast. To so besede, ki so zelo odmevale in skozi percepcijo valovanja človeških možganov sprožile zelo močno sevanje, ki je zajce opozorilo, da se zanje pripravlja žar, čeprav še tekajo po gozdu. To je med njimi sprožilo totalno paniko,« so nam pojasnili člani mešane skupine iz obeh inštitutov. Med možnimi motečimi vplivi je tudi možgansko valovanje, povezano z mnenjem, da bi Šarec morda vendarle lahko našel svojo izgubljeno puško v koruzi in nato streljal zajce. “Ampak sedaj strelja predvsem kozle, tako da se zajcem ni treba bati,” nas je potolažil naš vir iz zoološkega inštituta.

Je pa Šarčeva napoved okrogle mize o reševanju slovenskega zdravstva že sprožila veliko zaskrbljenost. »Glede na napoved kadrovskega cunamija je mogoče pričakovati, da bodo iz države odgnali vse cepljene medicinske sestre, češ da so čipirane in s tem usmerjane, da na volitvah oddajajo glas za SDS,« nam je povedal eden od medicinskih uslužbencev.

Darjan Žarec