Tanja Fajon v družbi s kolegom iz Ruande na Brdu pri Kranju (foto: Bor Slana / STA)

Kot je znano, Slovenija lobira za podporo za izvolitev za nestalno članico Varnostnega sveta OZN. Tudi zato sta se pred kratkim zgodili kar dve afriški turneji v izvedbi Urške Klakočar Zupančič in Tanje Fajon.

Predvsem zunanja ministrica in predsednica stranke, katere glavni vodja Josip Broz Tito je nekdaj ustanovil in vodil Gibanje neuvrščenih, namreč Tanja Fajon ima kot zunanja ministrica veliko odgovornost, da pridobi na svojo stran čim več “neuvrščenih” držav. Vendar so slednje pred leti že ponagajale, ko se je za funkcijo generalnega sekretarja OZN potegoval sedaj že nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk. Ki pa je – zaradi svoje drugorazrednosti – ostal brez želene funkcije.

Je pa pred kratkim Fajonova presenetila z izjavo, da je Etiopija “nam enako misleča država”. Karkoli že to pomeni. No, naši viri z Ministrstva za zunanje zadeve RS pravijo, da je imela gospa ministrica v mislih dejansko celotno Afriko, ne zgolj Etiopijo. Slednjo pa naj bi posebej častila zaradi njene posebne tradicije in zgodovine. Mnogi viri, tudi Sveto pismo, omenjajo namreč “kraljico iz Sabe” (Jezus jo imenuje tudi “kraljica juga”), realno etiopijsko kraljico kandako, katere odposlanca je krstil diakon Filip, kot poročajo Apostolska dela.

Glede na to, da je nedavni dogodek Dan Afrike na Brdu pri Kranju izpadel kot fiasko zaradi zelo slabe udeležbe iz Afrike, je tudi izvolitev Slovenije v Varnostni svet OZN precej negotov. Kot pravi vir iz MZZ: “Saj med nami in Belorusijo skoraj ni razlike, le da so Lukašenkovi bolj prepoznavni v svetu.” Fajonova pa računa na to, da jo bodo v Etiopiji razglasili za svojo kraljico in tako obnovili  starodavno kraljestvo, ki je že pred tisočletji imelo feministične nastavke. Prav zato Fajonova trdi, da sta Slovenija in Etiopija enako misleči državi.

Obstaja pa bojazen, da bi naziv “kraljica juga” v Sloveniji napačno razumeli. “Saj veste, jugo nije za dugo. Ne more se ministrica ponašati z voznim parkom, ki je bil v prejšnji državi namenjen zgolj proletariatu,” pravi vir z MZZ.

Fanyo Tayoni, doposnik iz Adis Adebe