foto: Nova24tv

Okoljevarstveniki trdijo, da se v sodobnem času pojavljajo nove vrste nevarnih odpadkov, zato je slovenska zakonodaja na tem področju zastarela. Vlada je že imenovala posebno delovno skupino. Neuradno je uredništvo Mravljišča izvedelo, da bo treba v prihodnje vse izvode revije Reporter in časopisa Svet24 odvreči med nevarne odpadke.

Trenutne analize kažejo, da je vsebina časopisov Reporter in Svet24 s svojo mešanico agitacije, besedne toksičnosti, laži in vazelinskega novinarstva postala tako strupena, da odlaganje med papirne odpadke, ki je sicer običajno pri časopisih, ni več sprejemljivo.

Iz istega razloga je močno odsvetovano odvreči Reporter in Svet24 med organske odpadke. »Da, iztrebke običajno lahko damo na kompost, vendar je v tem primeru koncentracija toksičnosti preprosto previsoka. Obstaja nevarnost evtrofikacije tal in podtalnice,« pojasnjuje delovna skupina.

»Mimogrede, nevarnost onesnaženja podtalnice je tudi razlog, da močno odsvetujemo predelavo časopisov Reporter in Svet24 v toaletni papir. Obstaja tudi nevarnost draženja kože in analne zastrupitve.«

Namesto tega bodo morali bralci časopisa stare številke odnesti na najbližje odlagališče nevarnih odpadkov. Tam ga bodo specialisti za ravnanje s strupenimi in nevarnimi odpadki sortirali. Strani, na katerih Reporter in Svet24 poročata o glasbi, športu in kulturi, so manj strupene in bodo šle lahko nazaj v klasični proces recikliranja. Po drugi strani so posebno nevarne strani, kjer je podpisan Igor Kršinar.

»Agencija EU za vesoljski program je v sodelovanju z ameriško agencijo NASA razvila posebno zaščitno opremo. Namenjena je astronavtom, ki bi morebiti zašli na zelo negostoljubne in strupene planete. Analize so pokazale, da bi v tem primeru posadka preživela 90 minut. To je tudi čas, v katerem bodo morali delavci na deponiji z nevarnimi odpadki izločiti Kršinarjeve tekste, drugače ne bodo preživeli. Te najbolj strupene odpadke bodo nato v posebej zaščitenih sodih zakopali 4,5 kilometra pod zemljo, najbolje v zapuščenem rudniku soli,« še pravi delovna skupina.

Dr. Angel Smrt (prirejeno po Der Postillon)