foto: M. D.

Oktobra se Sloveniji obeta edinstveno tekmovanje, za katerega bo poskrbela kar Zveza združenj borcev za vrednote NOB. Kot so napovedali, naj bi v prvih oktobrskih dneh organizirali Memorial Staneta Dolanca in sicer tekmovanje v nabiranju gob. 

Kot nam je pojasnil organizator, je to prvi memorial v čast nekdanjemu Titovemu pomočniku, geslo letošnjega bo “Zelena, ki te ljubim SMB /sivo-maslinova boja/”. “Vsi tekmovalci bodo oblečeni v partizanske uniforme, pogoj PCT ne bo obvezen. Velja pa, da mora vsak takšno količino gob, kot jo je nabral, tudi pojesti v roku ene ure. Če tega ne stori, dobi minus točke,” so sporočili iz sekretariata borčevske zveze. Zmagovalca naj bi sicer razglasili 29. novembra letos, torej na dan republike.

In kakšna bo nagrada za zmagovalca? “Počitnice v Moskovičevi vili za en teden,” so nam odgovorili. Prav tako naj bi zmagovalec prejel tudi denarno nagrado v vrednosti petsto tisoč dinarjev v gotovini, torej z bankovci s Titovo podobo. Zmagovalcu pripada tudi replika Dolančeve lovske puške. Drugouvrščenemu pa pripada tolažilna nagrada: preparat za hujšanje ter DVD s filmom Preboj.

Za zdaj še ni znano, kdo vse bo tekmoval, naši viri pa omenjajo predvsem Marjana Šarca, prvaka LMŠ in nekdanjega premierja. Vendar nam je v telefonskem pogovoru zanikal, da bi se prijavil med tekmovalce. “Kot prvo, ne poznam gob preveč dobro, in če bi moral sam pojesti vse to, kar bi nabral, bi skoraj zagotovo za vedno šel po gobe. Kot drugo: tudi če zmagam, ne bom imel veliko od tega, ker bom tisto Dolančevo puško tako ali tako kmalu spet zabrisal v koruzo,” nam je odgovoril.

Jože Novak – Valjhun, borec Šercerjeve brigade