foto: Mravljišče, STA

Novica, da so oblasti Avstralije zavrnile izdajo vizuma tenisaču Novaku Đokoviću, ker se ne želi cepiti, je sprožila zelo velik odziv v Srbiji, kjer mnogi  celo menijo, da bi morali Srbi Avstralce naučiti reda in discipline. 

Ker pa tudi v Avstraliji živi precej Srbov, so slednji že sprožili proteste v Melbournu, obstaja celo možnost, da bi ustanovili SAO Južna Avstralija, po vzoru velikega upora v Kninu leta 1990. Čeprav se je takšna možnost še včeraj zdela nemogoča, pa naši viri trdijo, da ni tako nemogoče. Namreč, Srbija naj bi za pomoč pri doseganju nemogočega poklicala kar nekdanjo evropsko komisarko Violeto Bulc.

In zakaj ravno njo? Takole nam je pojasnil Slavko Šolević, nekdaj znani iniciator srbskega gibanja na Kosovu: “Glede na svoje izkušnje, kako smo s šamansko tehniko nekoč umetno napihovali številke mitingašev, sploh tistih na Gazimestanu, se je naš Odbor za zaščito človekovih pravic ter svoboščin Novaka Đokovića odločil, da za pomoč zaprosi osebo, ki se s tem ukvarja in ima velik vpliv na evropsko politiko, čeprav ne deluje več aktivno v njej. Gospa Bulc, sedaj nekdanjo snaho umrlega politika Marka Bulca, ki je bil leta 1989 protikandidat Janeza Drnovška, ki je nato postal tisti predsednik predsedstva SFRJ, ki je potunkal kosovske Srbe, je več kot primerna oseba za to. Pred svojo poroko se je pisala Bunc, menjala si je torej le eno črko v priimku. Brali smo tudi v vaših spletnih medijih, da je s svojo okultno energijo in šamanizmom zelo dobra iniciatorka upora proti vaši vladi, ki jo vodi zloglasni Janša, za katerega sem še danes prepričan, da je Šiptar, pa še kliniko ima v Avstraliji, torej ima tam močan vpliv. Ko je neki vaš komik pozval, da je treba iti nad oblast z vilami in baklami, sem si rekel: to je to. Na takšen način bomo prepotentne vrečarje iz Avstralije naučili manir. Ne bodo nam oni postavljali pogojev, kdo in kako lahko tekmuje na avstralskem odprtem teniškem prvenstvu. Srbija do Melbourna!”

Na vprašanje, ali se nič ne boji stranskih učinkov šamanizma, nam je dejal takole: “Kot bi dejal vaš nekdanji minister Erjavec: boli me đoko! Z malo začetnico, da ne bo pomote.” 

Kot je znano, je Đokovića podprl tudi prvi mož Uefe Aleksander Čeferin, češ da se Avstralija obnaša še bolj balkansko kot Srbija, torej je jasno, kdo ima prav v tem sporu. Novakov oče Srđan Đoković pa je avstralski incident primerjal celo s križanjem Jezusa. Tako rekoč celotna Srbija se je pred dnevi vzdignila na noge in govori se celo, da bi lahko Avstralijo disciplinirala celo z vojsko. Kot nam je povedal naš vir, si Srbi tega ne bi drznili, če ne bi imeli za seboj močne podpore šamanov. “Zato lahko rečem, da se v ozadju že čuti vpliv Violete Bulc, pa tudi našega prijatelja Milana Kučana, ki ima te dni svoj veliki miting v Dražgošah, torej slovenskem Gazimestanu. Čeprav sta se naš vožd Slobo in vaš Milan takrat grdo gledala, nikoli nista prekinila svoje prijateljske komunikacije, saj sta med drugim poskrbela tudi za spremembe na področju bančništva v drugi polovici osemdesetih let. Ko je propadla vaša Ljubljanska banka, ki jo je nekdaj vodil Milanov prijatelj Niko Kavčič, smo prav zaradi tega lahko potegnili odškodnino. Škoda le, da je zdaj tisti vaš trenirkar Rado Pezdir vse sčvekal,” nam je povedal neimenovani član Šolevićevega “Novega Božurja”.

Đoko Novaković, dopisnik iz Beograda