foto: Demokracija, STA

Očitno se Robertu Golobu obeta cel kup odpustkov, ki jih deli vrhovni ajatola Milan Kučan. Slednji je namreč glede Golobove nesramne visoke plače dejal, da visoka plača pač ni greh. A to očitno ni edini odpustek, s katerim si bo “Božji nazirec” Golob prislužil razglasitev za svetnika (in ne za svétnika) še v tem življenju. 

Da najprej pojasnimo, kaj je to Božji nazirec. Gre za posebno posvečenost nekaterih judovskih mož v času Stare zaveze, kakor piše četrta Mojzesova knjiga, ki med drugim omenja: “Noben dan zaobljube njegovega nazirstva naj ne pride britev na njegovo glavo. Dokler se ne dopolnijo dnevi, za katere se je posvetil Gospodu, je svet; lase naj si pusti prosto rasti na glavi.” (4Mz 6,5) Torej, posebej posvečen Bogu ni smel striči svojih las, takšni vrsti ljudi je pripadal tudi starozavezni sodnik Samson, ki ga je Dalila ostrigla in ga tako oropala njegovih moči. Glede na legendarno pričesko Roberta Goloba torej lahko sklepamo, da gre v tem primeru za Božjega nazirca, ki bi mu moč splahnela, čim bi si ga upal kdo “skalpirati”.

Med argumenti za njegovo beatifikacijo pa je tudi dejstvo, da se je na razpotju svoje življenjske poti odločil za zastonjsko humanitarno poslanstvo, kar je pojasnil tudi za N1:

Za zdaj ni znano, v kolikem času bi lahko Golob postal “sveti”, njegovi botri upajo, da bo to že pred volitvami. In če se to zgodi, bo odslej za vsak prdec prepovedano reči, da je nekdo “spustil golobčke”. No, govori se, da pa je to zgolj spin, ki so ga sprožili zlobni jeziki, da bi kompromitirali nekdanjega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta.

Je pa Milan Kučan očitno dobro pripravil teren za Golobovo beatifikacijo, saj si je med drugim naročil obširen intervju v Reporterju, sicer nasledniku tiste čete, ki jo je vodil avtor knjige Kučanov klan, namreč pokojni Danilo Slivnik. Tokrat je Reporter sporočil bralkam in bralcem, da Kučanov klan ne obstaja, saj je tudi sam Kučan tako potrdil. Po njegovo tudi strici iz ozadja ne obstajajo: “V zgodbo o stricu iz ozadja iz Murgel, o malem in hudobnem palčku, kot je bilo slišati, razumen človek ne more verjeti. Strici so preprosto izgovor ali alibi oblastnikom, zato da prikrijejo ali opravičijo svoje početje. Časa, v katerem je zgodba o stricih iz ozadja nastala, se boste gotovo spomnili, saj ste takrat že bili ime v novinarskem prostoru. Ko sem takrat vprašal avtorja izjave, kdo so ti strici iz ozadja, je bil njegov odgovor: ‘Ne povem. Sem pogumen, nisem pa neumen.’ To najbrž pove dovolj o intrigantskih namenih te izjave.” To so besede, ki jih je Kučan povedal v intervjuju uglednemu slovenskemu novinarju Igorju Kršinarju, ki ga zlobni jeziki iz “kleti na Trstenjakovi” menda imenujejo “Doktor Heleks”. Nekateri viri pa trdijo, da je Kršinar dejansko Kučanu nastavil past, saj naj bi se zadnji šef CK na intervjuju okužil s covid19.

Za začetek pa bosta pri beatifikaciji novega mesije sodelovali dve priči: Janja Sluga in Jurij Lep, prva poslanca nove lubeničarske (na zunaj zelene, znotraj rdeče) stranke Z’Dej. Na izid njunega pričanja o svetosti Roberta Goloba še čakamo. Prav tako naj bi dovoljenje za pričanje o njem dobil tudi Branko Masleša, ki mu je končno uspelo iz škatle za koruzne kosmiče potegniti tako dolgo iskano diplomo iz prava. “Maslo in kosmiči gredo dobro skupaj,” je pojasnil za naš portal.

Roberto Columbo Taubič