Tuji novinarji ne ločijo med dvema Aleksandroma... (foto: STA, Mediapspeed)

Beloruski samodržec Aleksander Lukašenko, v beloruščini imenovan Aljaksandr Lukašenka, je sicer znan tudi po svojem prijateljstvu z zadnjim šefom slovenskega CeKa-ja Milanom Kučanom. No, vsaj tako smo mislili…

Kučan je sicer v svojih javnih izjavah glede Ukrajine dajal komentarje v slogu, češ krivi sta obe strani. Mnogi to pripisujejo prav veliki simpatiji, ki jo Kučan goji do svojega vzornika v Belorusiji – Lukašenko ima tam popolno oblast že od leta 1994 dalje, torej dlje od samega Vladimirja Putina, ki je oblast prevzel šest let kasneje. Oba pa sta prevzela oblast še v času, ko je bil Kučan predsednik Slovenije.

Da sta si Kučan in Putin dokaj blizu tudi po politični plati, ne samo po višini, so mnogi tuji analitiki ugotovili že leta 2001, ob deseti obletnici osamosvojitve. Tistega leta sredi junija je Putin prišel v Slovenijo na srečanje z ameriškim predsednikom Georgeom W. Bushem. To je bil sicer njun spoznavni dan. Menda naj bi Putin ob prihodu v Slovenijo nekaj besed rekel tudi s tedanjim slovenskim predsednikom, med njima je bila “takoj kemija”, so poročali mediji. Da je Kučan tesno povezan tudi z Lukašenkom, je prišlo na dan šele kasneje. Lukašenko je sicer zelo izkušeni voditelj, je mlajši tako od Putina kot od Kučana, rojen je namreč leta 1954 in je menda potihem občudoval Josipa Broza Tita ter se spraševal, kdo je ta “Joža”, da si je upal celo zloglasnemu Stalinu reči NE.

Nedavno pa je Lukašenko slovenske levičarje šokiral z izjavo, ki jo je dal beloruskim novinarjem. Ko ga je eden od njih vprašal, kdaj načrtuje naslednje srečanje s Kučanom, je odvrnil: “Kdo je to Kučan? Ne poznam nikogar s tem imenom.” Ergo, beloruski “batka” osebno ne pozna slovenskega partijskega šefa, če mu seveda lahko verjamemo.

Vendar smo kasneje tudi odkrili, zakaj je temu tako. Zgodbo o prijateljstvu med Kučanom in Lukašenkom so namreč spravili v javnost tuji novinarji, češ da ju večkrat vidijo skupaj v Sloveniji. Svojega družabnika je Kučan klical “Aleksander”. Izkazalo pa se je, da to ni bil Lukašenko, ampak njegov skorajšnji dvojnik, namreč Aleksander Lucu, znan avtor družabnih kronik levičarskih medijev.

Je torej Lukašenko Kučanu podtaknil svojega dvojnika?

Luka Milanovič Kučanenko