(Foto: arhiv Demokracije; Montaža: Demokracija)

Poslanec SAB Marko Bandelli, ki se lahko pohvali z zelo hitrim voznim parkom odličnih blagovnih znamk kot so BMW, Mercedes in Porsche, je posebej za Mravljišče razkril, kako je mogoče 100-odstotno prelisičiti kamere za merjenje hitrosti. Njegov praktični trik potrjuje njegovo genialnost, ki jo kaže kot poslanec v Državnem zboru RS.

Bandelli se iz Primorske že dolgo vozi v Ljubljano. Vsak dan na cesti ga drago stane: »Do nedavnega sem skoraj vsak teden dobil kazen zaradi prekoračene hitrosti. Vse sem poskusil: od detektorja in zgoščenke na notranjem ogledalu do prikrite registrske tablike in aplikacije za opozarjanje pred strelo,« je povedal.

Bandelli ni le spreten politik, je tudi dober opazovalec. »V nekem trenutku sem opazil, da so ob cesti neke čudne table,« se spominja.

Bandelliju se je zazdelo, da je to neka skrivna koda ali šifra. Leto in pol je na podlagi opazovanj zbiral podatke in jih vnašal v Excelovo tabelo. Danes s 100-odstotno zanesljivostjo trdi, da mu je uspelo razvozlati algoritem, ki se je skrival za skrivnostnimi ploščami iz pločevine.

»Če vozite in številke na merilniku hitrosti na armaturni plošči vašega avtomobila vsaj približno ustrezajo (ali so manjše) od številk na zadnji aluminijasti plošči, ki ste jo videli ob cesti, preprečite, da bi se sprožila kamera za merjenje hitrosti. Postanete praktično nevidni za kamere,« je pojasnil Bandelli.

Kakšna fizična ali psihološka sila povzroči to dejanje na daljavo, mu ni povsem jasno: »Morda je kaj večjega od nas!« Toda rezultat dokazuje, da ima prav: »V zadnjih šestih mesecih nisem plačal kazni,« ponosno izjavi.

Bandelli želi zdaj svoje izkušnje deliti z drugimi, upravičeno pa pričakuje ne samo nacionalno, ampak kakšno mednarodno nagrado.

(po Der Postillon priredil Marko Žicar)